Konfirmation

Att konformera sig är någonting som en del ungdomar väljer att göra. Vanligast är att göra detta när man går på högstadiet, men det finns även möjlighet att göra detta senare i livet. Men vad innebär egentligen en konfirmation?

Ordet konfirmation kommer av det latinska ordet confirmatio, som betyder att bekräfta och stärka. På svenska använder vi ordet konfirmation både om de förberedande träffarna samt om själva konfirmationsgudstjänsten. Alla är välkomna att konfirmera sig. Svenska kyrkan är öppen för alla. Om du inte är döpt så måste du bli det under konfirmationstiden, eftersom konfirmationsgudstjänsten är ett sätt att bekräfta dopet. Konfirmationen sker det år du fyller 15. Det är alltid en präst som håller i själva konfirmationsträffarna, men han eller hon kan ha hjälp av ungdomsledare, förra årets konfirmander eller en församlingspedagog.

Att konfirmeras är för många något stort. Under konfirmationstiden får du ta reda på vem du är och vad du tror på. Det handlar förstås om den kristna tron, vem Jesus är och vad som står i Bibeln. Men det handlar lika mycket om vad som är rätt och fel, om vänskap, om kärlek, om sex och om meningen med livet. Konfirmationstiden avslutas med en konfirmationsgudstjänst, som är ett slags bekräftelse av dopet. Efter gudstjänsten brukar man ha en mottagning hemma, där släkt och vänner firar att man har blivit konfirmerad. De brukar också ge konfirmationspresenter. Traditionella konfirmationspresenter är till exempel smycken, saker till det kommande egna hemmet, en moped, pengar eller något som tillhör tron, som en Bibel som funnits i släkten länge och har gått från generation till generation. Många gånger kan man ge bort ärvda saker, som ett guldkors som mormor fick när hon konfirmerades.

Det finns två olika sätt att konfirmera sig på. Antingen går du och konfirmerar dig hemma i din hemförsamling, vilket kan innebära att ni träffas en eller ett par gånger i veckan under en termin. Men det finns även många som åker på konfirmationsläger. Då sker en mer intensiv konfirmation och man kanske då istället träffas under ett par veckor av sommarlovet. Konfirmationslägret kan kombineras med en annan hobby, som ett ridläger eller ett fotbollsläger. Man konfirmeras tillsammans med en grupp jämnåriga. Om du konfirmeras i hemförsamlingen så består gruppen av jämnåriga som bor i närheten av dig, så då är det oftast dina klasskamrater och kompisar. Det kan vara spännande att konfirmera dig med dem som du känt länge, under konfirmationen kan du nämligen upptäcka nya sidor av dina vänner, eftersom man utvecklas så mycket under konfirmationstiden. Om du istället väljer att konfirmera dig på ett konfirmationsläger så kanske gruppen består av jämnåriga killar och tjejer från hela landet. Det gör att du kan få vänner för livet. Ofta så lär man känna varandra väldigt väl eftersom man pratar om så pass allvarliga saker som livet, kärlek, sex och Gud. Även om ni bor långt ifrån varandra så kan ni därför ha kontakt även längre fram i livet.